Beskrivning
Vad är inositol?
Inositol är en organisk förening av familjen polyoler eller polyalkoholer som finns i plasmamembran och i andra strukturer av naturliga produkter. Det är ett näringsämne i vitamin B-komplexet. Den har samma kemiska sammansättning som glukos (den huvudsakliga energikällan för levande organismer), men atomerna är organiserade annorlunda. Det finns naturligt i ärtor, ris, vetekli och valnötter. Inositol identifierades för första gången för mer än ett och ett halvt sekel sedan av den tyska kemisten Josef Sherer (1850-1851), som isolerade den från muskelvävnad och kallade den nya molekylen “inos” från den grekiska muskeln. Idag har studien av lösliga och membraninositoler, kallade inositider, gått igenom nästan alla aspekter av cellbiologi. Av de nio möjliga isomererna av inositol är Myo-inositol den vanligaste i naturen. Myo-inositol är en del av alla cellmembran (yttre cellväggen) och finns i alla djurvävnader, med de högsta nivåerna i hjärtat och hjärnan.
Vad är Inositol Hexafosfat eller IP6?
Inositol Hexafosfat är en förening som också är känd som IP6, fytinsyra eller fytat. Inositol Hexafosfat identifierades först 1855. Det finns i nästan alla däggdjursceller, inklusive humana celler. I hela fibrer och spannmål är Inositol Hexafosfat bunden till protein. För att Inositol Hexafosfat ska kunna absorberas från tarmen och transporteras i blodomloppet till olika organ måste Inositol Hexafosfat först frigöras från proteinkomplex. Det finns ett enzym som kallas fytas som finns i maten och finns också i tarmarna. Detta enzym kan bryta ned Inositol Hexafosfat vilket gör det inaktivt. Ju senare Inositol Hexafosfat som frigörs från fibern, desto längre är det tillgängligt för enzymet att brytas ned. Så även om en kost med högt fiberinnehåll kan innehålla stora mängder Inositol Hexafosfat, kanske inte den fulla fördelen uppnås. Ren Inositol Hexafosfat – i form av ett kosttillskott – rekommenderas eftersom det i denna form kan absorberas innan enzymet har en chans att förstöra det.
Inositol (Myo-inositol) + IP6 (Inositol Hexafosfat)
Inositol som ingår i gruppen B-vitaminer och Inositol Hexafosfat (IP6) är föreningar som finns rikligt med i spannmål och baljväxter såsom ris, majs, sesam, sojabönor, bönor etc. Medelhavsdieten, som bland annat betraktas som en hälsosam kost på grund av den höga konsumtionen av fullkorn, baljväxter och nötter, erbjuder en konsumtion på cirka 1 g IP6 per dag.
Hur kan det hjälpa dig?
IP6 Pro är en exklusiv formel, baserad på omfattande forskning, av Inositol Hexafosfat (IP6) och Myo-inositol extraherad från riskli. I naturen är IP6-molekylen bunden till kalcium, fosfor och magnesium.
Kalcium, fosfor och magnesium bidrar till normal energimetabolism. Kalcium bidrar processen av delning och specialisering av cellerna. Magnesium hjälper till att minska trötthet och bidrar till celldelningsprocessen. Och fosfor bidrar till att cellmembranen fungerar normalt.
Innehåll per portion:
IP6 (Inositol Hexafosfat) 3244 mg/**
Myo-inositol 892 mg/**
*) DRI = Dagligt referensintag
**) DRI saknas
Ingredienser:
IP6 (Inositol Hexafosfat från ris), Myoinositol (från riskli).
*) Från organisk odling.
Dosering:
För vuxna: 2 skopor (totalt 10,4 gram) per dag, intages på fastande mage, mellan måltider eller enligt experts råd. Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost.
Förvaring:
Förvaras torrt i rumstemperatur och utom räckhåll för små barn.
Sorteras som plastförpackning.