Vad är Histaminintolerans?
Histaminintolerans är ett tillstånd då din kropp inte kan bryta ner den biogena aminen histamin som finns i mat och födoämnen. Det kan göra att histamin ansamlas i kroppen, vilket kan leda till olika överkänslighetsreaktioner i form av magbesvär, illamående, migrän, utslag, hjärtklappning, andningssvårigheter, oro och ångest bland annat.
Orsaken till histaminintolerans är ofta på brist på- eller låg aktivitet hos enzymet diaminoxidas (DAO) som bryter ner histamin i tarmen.
Vad är histamin?
Histamin är ett ämne som finns naturligt i vår mat och tillhör gruppen biogena aminer. Det är kemiska föreningar som bildas när bakterier bryter ner och fermenterar aminosyror, vilka är mindre beståndsdelar i proteiner. Hur mycket biogena aminer som bildas i livsmedel beror på hantering, hygien och förvaring, som i sin tur påverkar mängden av bakterier och slutligen fermenteringsprocessen.
Biogena aminer inklusive histamin är naturliga ämnen som fungerar som kemiska budbärare i kroppen. De reglerar bland annat immunförsvaret och nervsignaler. Histamin som både är ett hormon och en signalsubstans, har flera funktioner i kroppsvävnader, bland annat inom immunförsvaret, mag-tarmsystemet och centrala nervsystemet där det påverkar vakenhet, inlärning och minne. Inom immunförsvaret är histaminets främsta uppgift att starta inflammation.
Vid överkänslighetsreaktioner eller skador utsöndras histamin som påverkar blodkärlen och gör dem mer genomsläppliga. På det viset kan de vita blodkropparna färdas snabbare genom blodomloppet och ta hand om infektionen eller skadan.
När histaminet har utfört sin uppgift ska det omvandlas till inaktivt N-metylhistamin genom metylering. Den här processen kan blockeras och när nivåerna av histamin blir för höga eller när histaminet inte kan brytas ner ordentligt kan det påverka de normala kroppsfunktionerna och ge besvärliga symtom.
Histamin kan därför både som en biogen amin från maten och signalsubstans i kroppen, ha en stor påverkan på hur vi mår.
Symptom vid histaminintolerans
Symtomen vid histaminintolerans kan variera för olika personer och hur känslig man är för histamin är individuellt. Reaktionerna på histamin kan yttra sig på flera sätt och ha olika intensitet från den ena gången till den andra. Ibland kan symtomen vara mildare och vissa gånger mer intensiva.
Då histamin som kroppen frisätter påverkar blodkärlen, kan det orsaka svullnad i munnen och andningsvägarna. När histaminintolerans leder till så pass svåra symtom att man behöver söka vård, kallas det för histaminförgiftning.
Histaminreaktioner kan i regel uppkomma från cirka tio minuter till en timme efter att man ätit mat som innehåller biogena aminer och de avtar ofta inom ett dygn. I vissa fall kan man till exempel uppleva en ökad känslighet i mag-tarmsystemet en tid efter en histamireaktion.
Vanliga symptom vid histaminreaktioner kan vara:
- Mag-tarmbesvär (IBS, ökad utsöndring av saltsyra, illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
- Brännande känsla i mun och svalg
- Hudbesvär (eksem, nässelfeber, flush, klåda, rodnad)
- Huvudvärk och migrän
- Astmaliknande besvär (nästäppa, nysningar, rinnande näsa)
- Hjärtklappning och hjärtarytmier
- Blodtrycksfall
- Yrsel
- Oro och ångest
- Andra allergiliknande symtom
DAO och N-metyltransferas (HNMT) bryter ner histamin
Histamin bryts ner av två olika enzymer i kroppen. I det centrala nervsystemet och inuti cellerna omsätter N-metyltransferas (HNMT) histaminet och enzymet diaminoxidas (DAO), även kallat histaminas, bryter ner histamin i matsmältningskanalen och utanför cellerna.
DAO som framförallt är aktivt i tarmväggen i tunntarmen, förhindrar att histamin tar sig från tarmarna och in i blodet där det annars kan orsaka besvärliga symtom. Vid brist på DAO-enzym eller för låg aktivitet av det, kan man ha svårt att bryta ner histamin i maten vilket kan göra att icke-nedbrutet histamin ansamlas och passerar ut i blodomloppet. Det kan göra att man drabbas av histaminintolerans.
Majoriteten av forskningen pekar på att överkänslighet mot histamin beror på ett nedsatt skydd i tarmen och att histamin samt andra biogena aminer tas upp direkt genom tarmslemhinnan och passerar ut i blodomloppet. Enligt forskningen uppskattar man att minst en procent av världens befolkning har brist på DAO i tarmen och att närmare 100 000 svenskar lider av histaminintolerans.
Hur kraftiga reaktioner man får av histamin är individuellt och kan bero på flera samverkande faktorer, bland annat:
- Mängden av DAO-enzym och hur aktivt det är.
- Nivåerna av histamin som finns i livsmedel.
- Födoämnen som frisätter histamin i kroppen.
Dessa kan tillsammans påverka hur intensiva symtomen blir. Det fördjupar vi oss inom i följande stycken. (HNMT-enzymet och överaktiva mastceller kommer vi att gå in på i kommande artiklar).
Orsaker till brist på DAO-enzym
Brist på DAO-enzym är en vanlig orsak till histaminintolerans och en otillräcklig produktion av DAO kan vara både tillfällig och permanent då det kan bero på flera faktorer.
Några av de vanligaste faktorerna som kan orsaka brist på DAO-enzym är:
- Genetiska: Förändringar av egenskaperna hos DAO-enzymgenen (AOC1).
- Patologiska: Skador på tarmslemhinnan kan bidra till DAO-brist. Det kan orsakas av bl.a. inflammatoriska tarmsjukdomar. Även en obalans i tarmfloran kan påverka tillverkningen av DAO-enzym.
- Farmakologiska: DAO-brist kan bero på den hämmande effekten hos vissa läkemedel. Det kan vara en tillfällig och reversibel DAO-brist.
- Näringsbrister: Brist på näringsämnena vitamin-B6 och B12, C-vitamin, koppar, järn och magnesium som är nödvändiga för DAO-enzymets funktion och omsättningen av histamin. Koppar och C-vitamin är nämligen byggstenar i DAO-enzymet och vitamin B6 behövs som en kofaktor för att bryta ner histamin.
- Alkohol: Hämmar DAO-enzymet samt innehåller och ökar utsöndringen av kroppseget histamin.
Mat som kan innehålla mer histamin
Histamin finns naturligt i proteinrika födoämnen och risken är större att det bildas biogena aminer i livsmedel som innehåller högre mängder av fria aminosyror som histidin, tyrosin samt tryptofan.
Hur vi hanterar maten påverkar vilka bakterier som utvecklas och hur de fermenterar proteiner. Det har i sin tur en inverkan på mängden histamin. Till exempel ökar lång lagring, hög temperatur och dålig hygien nivåerna av histamin i maten. Proteinrika matrester som sparas eller en buffé som står uppdukad länge kan därför innehålla mer histamin.
Biogena aminer som har bildats i maten består sen i regel, trots upphettning, frysning och konservering.
Dessa livsmedel innehåller i regel en högre halt av histamin:
- Olika sorters ostar
- Makrill
- Tonfisk
- Ansjovis
- Sardiner
- Rödvin
- Lagrade köttprodukter
- Salami
- Korv
- Rökt skinka
- Spenat
- Tomater
- Surkål
- Sojasås
Mat som kan frisätta histamin i kroppen
Man kan även lida av en överkänslighet mot histamin trots att man har tillräcklig produktion av DAO-enzym och att det inte föreligger en klassisk IgE-reaktion. Det kan bero på att vissa födoämnen kan trigga kroppens egen produktion av histamin. Några av dessa livsmedel är:
- Mjölk
- Ananas
- Citrusfrukter
- Choklad
- Fisk
- Fläskkött
- Jordgubbar
- Papaya
- Skaldjur
- Spenat
- Tomater
- Äggvita
Hantera histaminintolerans?
Att leva med histaminintolerans kan vara en stor utmaning men det finns flera sätt att stödja kroppens hantering av histamin. Du kan bland annat prova att:
- Se över kombinationen av livsmedel och råvaror i kosten som kan innehålla en högre mängd histamin eller trigga kroppens utsöndring av histamin. Mat lagad på färska råvaror minskar också risken för en högre mängd histamin.
- Se över näringsämnen som kan främja tarmslemhinnan och tarmfloran samt bildandet av DAO-enzym och dess aktivitet.
- Stödja kroppens nedbrytning av histamin med DAO-enzym.
- Försöka att minska faktorer som bidrar till stress i livet, då stress påverkar både immunsystemet, matsmältningen och omsättningen av näringsämnen.
- Främja en god sömn för kroppens rening och reparation.