Mat som frisätter histamin
Mat kan naturligt innehålla olika mängd histamin. Viss typ av mat kan innehålla låga nivåer av histamin men triggar kroppens egna produktion av histamin. När de här råvarorna kombineras kan det bli svårare för kroppen att bryta ner histaminet. Det här kan orsaka histaminintolerans och överkänslighetsreaktioner.
Många födoämnen kan ha en förmåga att stimulera kroppen till att frisätta histamin utan att det handlar om en vanlig allergisk IgE-reaktion. Idag finns klinisk erfarenhet av att olika typer av födoämnen kan ha histaminfrisättande egenskaper.
Vilken mat kan frisätta histamin?
- Alkohol (Hämmar kroppens egen produktion av DAO enzymet diaminoxidas)
- Läsk
- Kolsyrade drycker
- Konserveringsmedel (De flesta sorter)
- Färgämnen som tillsätts maten
- Förtjockningsmedel (dock inte xantangummi och pektin)
- Jäst
- Kummin och spiskummin
- Senap
- Choklad
- Lakrits
- Jod och salt med jod (samtidigt är jod ett livsnödvändigt spårelement)
- Folsyra (samtidigt är folsyra ett livsnödvändigt vitamin)
- Fläskkött
- Äggvita
- Fisk
- Skaldjur (kräftor, räkor, hummer, ostron, musslor och krabba)
- Kelp
- Ananas
- Avokado
- Citrusfrukter (grapefrukt, citron, apelsin, lime,
- Kiwi
- Papaya
- Plommon
- Katrinplommon
- Nypon
- Jordgubbar
- Tomat
- Pepparrot
- Lök
- Vitlök
- Spenat
- Brysselkål
- Bönor, soja, ärtor, linser
- Nötter (cashewnötter, hasselnötter och valnötter)
- Solrosfrön
- Vetegroddar
Hur mycket histamin som finns och i ovanstående ämnen kan variera, beroende av bland annat hantering och lagring. Det är även individuellt hur pass mycket histamin som utsöndras av ovanstående livsmedel. Vilka eventuella reaktioner som kan uppkomma och hur pass intensiva de kan bli, är också individuellt.