Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

Fructaid – vid svårighet att äta frukt

Blåbärssmoothie med banan, hallon, Björnbär, Pitaya, mandlar, solrosfrön och Chiafrön.

Finns det något godare än en skål med färska sommarbär eller en färgsprakande fruktsallad?
För den som lider av fruktosmalabsorption är upplevelsen inte alltid lika njutbar. Problemet att bryta ner fruktos kan ge en rad symptom som gör upplevelsen av frukt eller andra livsmedel med fruktos allt annat än njutbar.

 

Vad är fruktosmalabsorption?

Om man plågas av magbesvär efter intag av fruktoshaltig föda kan detta bero på en oförmåga i kroppen att ta upp fruktos – fruktosmalabsorption. Nedsatt upptag av fruktos är ett mycket vanligt tillstånd. Lyckligtvis finns nu en produkt på marknaden som utvecklats just för att hjälpa personer som lider av fruktosmalabsorption.

 

Fruktos – hur mycket får vi i oss?

Fruktos, även kallad fruktsocker eller levulos, är en av våra vanligaste sockerarter. Fruktos finns naturligt i frukt, i söta bär, i många grönsaker och i honung. Kanske mindre känt är dessutom att fruktos, tillsammans med glukos, utgör en viktig beståndsdel i vårt vanliga, vita strösocker [1].

Fruktos har en naturlig hög sötma och sockerarten har under de senaste decennierna blivit en vanlig tillsats inom livsmedelsindustrin. Man kan därför hitta fruktos i en rad olika livsmedel som inte nödvändigtvis upplevs som söta – till exempel i ketchup eller i pizzasås. Exempel på ingrediensbeteckningar som kan innehålla fruktsocker är bland annat glukos-fruktossirap, sockerersättning, HFCS (high fructose corn syrup) och invertsocker. I takt med en växande konsumtion av industriellt producerade livsmedel, ökar således också intaget av fruktos från kosten [1] [2].

Fruktosmalabsorbtion-artikel-2

Fruktosmalabsorption

Sockret vi äter bryts ner av enzymer i matspjälkningskanalen. Väl framme i tunntarmen tas de spjälkade näringsämnena upp (absorberas) i kroppen genom tarmväggen. Ibland fungerar dock inte denna process tillräckligt bra, vilket leder till ett nedsatt upptag från tarmen. Detta kallas malabsorption. Fruktos som inte absorberas från tunntarmen samlar till sig vatten. Ämnena förs sedan vidare till tjocktarmen, där de till slut bryts ner av tarmbakterier. Denna nedbrytningsprocess, i kombination med den ökade mängden vatten i tjocktarmen, kan ge upphov till plågsamma magbesvär [3] [4].

Malabsorption av fruktos är mycket vanligt. Studier som publicerades i Tyskland i 2011 uppskattar till exempel att två av tre barn i Tyskland har ett nedsatt fruktosupptag. Samma studier beräknar även att en av tre vuxna i varierande grad är drabbade [5]. För de allra flesta leder fruktosmalabsorption emellertid inte till några besvär och inom sjukvården ses tillståndet därför som en normalvariant. För andra, däremot, kan fruktosmalabsorption leda till symtom som buksmärtor, gasbesvär, uppblåsthet, diarré och illamående [4].

Varför endast vissa upplever magbesvär efter intag av fruktoshaltig föda är i dagsläget inte känt. Ibland debuterar symtomen efter en infektion eller en antibiotikakur, medan det för andra till synes inte finns någon uppenbar anledning. Besvären kan drabba i övrigt friska personer såväl som personer med en redan känslig tarm. Det är dock känt att personer med laktosintolerans ofta också är känsliga för fruktos. Laktos- och fruktosmalabsorption ger likadana symtom och tillstånden kan därför vara svåra att skilja åt [4] [6].

Fructaid förpackning med 30 kapslar

Fructaid® – hjälp för dig med fruktosmalabsorption

Det tyskutvecklade kosttillskottet Fructaid® är en patenterad medicinteknisk produkt som utvecklats specifikt med tanke på fruktosmalabsorption. Det aktiva ämnet i Fructaid®, enzymet glukosisomeras, har till uppgift att omvandla icke-absorberad fruktos i tunntarmen till glukos, vilket kroppen enkelt kan ta upp. Fructaid® tas strax före intag av frukt eller annan fruktoshaltig föda och säkerställer att fruktosrelaterade magbesvär lindras eller helt uteblir. Produkten verkar endast i tunntarmen och har således inga biverkningar eller annan påverkan på kroppen [7].

Vi önskar hjälpa dig som lider av fruktosmalabsorption att kunna njuta av en rik och hälsosam kost  – även med frukt i alla dess former.*

 

*)Fruktosmalabsorption bör inte förväxlas med den ärftliga, medfödda sjukdomen fruktosintolerans (även kallad HFI – från engelskans ”hereditary fructose intolerance”). Vid fruktosintolerans saknar kroppen de enzymer som behövs för en normal omsättning av fruktos i kroppen. Tillståndet är mycket ovanligt och potentiellt allvarligt – till skillnad från fruktosmalabsorption. Fructaid® är inte avsedd för användning vid fruktosintolerans.

 


Källförteckning

[1]Livsmedelsverket, ”Socker,” 29 08 2022. [Online]. Available: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker. [Använd 01 12 2022].
[2]Fructaid®, ”Was ist Fructose?,” Pro Natura Gesellschaft für gesunde Ernährung mbH, 2022. [Online]. Available: https://www.fructaid.de/fructose-intoleranz/was-ist-fructose/. [Använd 01 12 2022].
[3]Fructaid®, ”Was ist Fructose-Intoleranz?,” Pro Natura Gesellschaft für gesunde Ernährung mbH, 2022. [Online]. Available: https://www.fructaid.de/fructose-intoleranz/was-ist-fructose-intoleranz/. [Använd 05 12 2022].
[4]M. Halldin, ”Nedsatt upptag av fruktos,” Netdoktor, 11 06 2019. [Online]. Available: https://www.netdoktor.se/mage-tarm/sjukdomar/nedsatt-upptag-av-fruktos/. [Använd 05 12 2022].
[5]Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., ”Essen und Trinken bei Fructosemalabsorption,” 01 03 2011. [Online]. Available: https://www.dge.de/uploads/media/DGE-Pressemeldung-intern-04-2011-DGE-Infothek-Fructose.pdf. [Använd 06 12 2022].
[6]M. Halldin, ”Fruktosmalabsorption,” Netdoktor, 11 06 2019. [Online]. Available: https://www.netdoktorpro.se/gastroenterologi/medicinska-oversikter/fruktosmalabsorption/. [Använd 08 12 2022].
[7]Fructaid®, ”So wirkt Fructaid®,” Pro Natura Gesellschaft für gesunde Ernährung mbH, 2022. [Online]. Available: https://www.fructaid.de/wirkung/. [Använd 08 12 2022].