Kalium – för muskler, skelett och immunförsvar
Muskler
Kalium bidrar till välfungerande muskler. (R), (R*329) Musklernas sammandragning, muskelkoordination och kontrollerar nerver påverkas av kalium. (R*329)
Kalium hjälper till att basgöra kroppens vävnader och motverkar försurning. Kalium bidrar därför till rörligare muskler. (R*329)
Större intag av födoämnen rika på kalium kan bidra till att bevara muskelmassan hos äldre män och kvinnor. (R) Ett ökat intag av kalium hos äldre personer med kaliumbrist gav föryngrande effekter visar en studie. (R).
Muskelsmärtor och muskelstelhet kan vara tecken på kaliumbrist (R). Kalium i blodet hjälper till att reglera blodflödet till dina muskler. När nivåerna är för låga
kan blodkärlen dra ihop sig och begränsa blodflödet till musklerna. (R)
Det kan leda till att muskelcellerna får mindre syre vilket kan göra att de brister och börja läcka. Det kan ge symptom som stelhet och smärta i musklerna. (R)
Skelett
Kalium främjar skelettets uppbyggnad, minskar nedbrytning av benstommen. Det främjar ett basiskt pH-värde i kroppen och motverkar syror som påverkar vävnad och negativt. (R),(R),(R),(R)
Tillskott av kalium kan kopplas till en ökad bildning av benstomme och minskad nedbrytning av ben. (R),(R) En studie visar att kvinnor i klimakteriet som åt kaliumtillskott i tre månader, fick minskad nedbrytning av benmassa. Speciellt de kvinnor som åt en kost rik på salt. (R),(R)
Motverkar njurstenar
De vanligaste formerna av njursten innehåller kalciumoxalat eller kaliciumfosfat. Låga nivåer av kalium försämrar återupptaget av kalcium i njurarna. Det ökar utsöndringen av kalcium i urinen och orsakar Hyperkalciuri och njursten.(R),(R)
Studier visar att intag av kalium minskar betydligt risken för att få njursten(R),(R) och befintliga njurstenar kan minskas genom tillskott av kaliumcitrat.. (R),(R)
Oxidativ stress, inflammation och autoimmunitet
Ökade nivåer av kalium kan blockera farliga fria syreradikaler i blodkärlens celler och i vita blodkroppar. Forskning pekar på att Kalium kan skydda mot hjärtkärlskador. (R)
Kalium har en blockerande effekt på interleukin-17, (R) ett proinflammatoriskt cytokin som främst produceras av T-lymfocyter eller deras förelöpare. (R) Forskning visar att ett högt intag av salt bidrar till utvecklingen av autoimmuna-och inflammatoriska sjukdomar, medan kalium har en motverkande effekt. (R)
*R – Näringsmedicinska Uppslagsboken, Wilhelmsson Peter, 2007, Örtagårdens bokförlag