Mat som innehåller histamin
Faktorer som påverkar mängden histamin i mat
Livsmedel kan naturligt innehålla olika mängder histamin. Histamin bildas av bakterier när de omvandlar aminosyran histidin, som finns i maten. Hur mycket histamin som bildas i livsmedel påverkas av flera faktorer.
Hantering, lagringstid, förvaring i för hög temperatur, samt dålig hygien ökar nivåerna av histamin. Fisk-, kött- och mjölkprodukter är speciellt utsatta för att utveckla biogena aminer, bland annat histamin.
Mat och dryck som innehåller histamin
- Alkohol – hämmar kroppens egen produktion av enzymet diaminoxidas DAO
som bryter ner histamin. - Rödvin
- Vitt vin
- Mousserande vin
- Champagne
- Öl
- Mögelost
- Salami
- Rökt skinka
- Korv
- Torkat kött
- Makrill
- Tonfisk
- Ansjovis
- Sardiner
- Surkål
- Spenat
- Sojasås
- Aubergine
- Choklad
- Läsk
- Lakrits
- Jordnötter
- Ost (långlagrad)
- Picklade grönsaker